Mika Kivimaa

EU säätelee ALV:tä

ALV tuli Suomeen EU-jäsenyyden myötä. ALV:n käyttöönotto oli yksi jäsenyyden ehto. Nykyisin siitä olisikin vaikea luopua, koska valtion tuloista käsittääkseni hyvin suuri osa tulee ALV:n myötä.

SDP ja Kokoomus vastustavat ruoan ALV-prosentin laskua. Silloin, kun on puhe maataloustuista, demareiden mielestä suomalainen ruoka on kuitenkin kovin kallista. Jos halvempaan kuluttajahintaan pyritään jotain muuta kautta kuin maanviljelijän tuloja pienentämällä, se ei käykään. Keskusta lupailee alennusta, kuten viime vaalienkin alla. Keskustapuolueen mielestä on näet parempi ainakin luvata.

Väite, että alennus ei siirtyisi kuluttajahintoihin, on heikko. Vuodenvaihteen jälkeen käynti parturissa maksoin minulle kaksi euroa vähemmän kuin viime vuonna. Parturipalvelujen ALV oli laskenut 22 %:sta 8 %:iin. Alennus oli siirtynyt hintaan 99 %:sesti. Prosentin vaje johtui hinnan pyöristämisestä tasaeuroihin.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan ruoan ALV:n alentaminen 17 %:sta 12 %:iin lisäisi työllisyyttä 6200 hengellä, mikä olisi suurempi vaikutus kuin ansiotuloverojen laskemisen vaikutus vastaavalla euromäärällä. Mielestäni ansiotuloveroja ei ole varaa laskea, koska nousukausilla valtion pitäisi varautua huonompiin aikoihin.

Myös Kaupan liitto on vakuuttanut, että veronalennus siirretään 100 %:sesti kuluttajalle. Jos näin ei kävisi, osoittaisi se, että Suomessa on hyvin paljon kuluttajia, jotka eivät tarkkaile ruoan hintaa. Uskon, että heitä ei ole enemmistöä. Mm. VATT:n tutkijat ovat arvioineet, että ainakin 80 % alennuksesta siirtyisi kaupan hintoihin.

Ruoan ALV:stä päättämisessä Suomen eduskunnalla on vielä valtaa. Se saisi olla vaikka 0 %, kuten Britanniassa. Toisin on lääkkeiden laita. Kokoomus poisti vaaliohjelmastaan tavoitteen poistaa lääkkeiden ALV, koska EU ei salli sitä. ALV:n tasoista EU:n alueella päättää EU-maiden valtiovarainministereistä koostuva ECOFIN-neuvosto. Juuri sen aloitteesta sallittiin 8 %:n ALV-kokeilu parturipalveluille vuoteen 2011 saakka. EU:n perustuslain mahdollisen käytäntöönpanon jälkeen EU:n keskushallinnon mahdollisuudet puuttua verotusasioihin lisääntyvät.

Mika Kivimaa
Vaasa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.