Mika Kivimaa

Miten vältetään hallituksen muodostamiskriisi 2015?

Heimo Linna kirjoitti (KP 12.12.2014) populismista ja kertoi, että jos Keskusta saa nousee suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa, se menee myös hallitusvastuuseen. Minusta se olisi normaalia. Heimo Linna taas ei ymmärrä, että 1. ja 3. sijalla on Suomen eduskuntavaalijärjestelmässä merkittävä ero. Perussuomalaisetkin menee varmasti hallitukseen ja ottaa suurimman vastuun hallitusohjelmasta, jos se nousee suurimmaksi puolueeksi. Suurin puolue saa nimittäin luvan vetää hallitusneuvotteluja.

Yksinkertaisesti sanottuna: Kokoomus asetti sellaiset ehdot hallitukseen menolle, että se sai hallituksen kasaan, mutta ei saanut sinne Perussuomalaisia, koska perussuomalaisten ajama EU-politiikka eroaa Kokoomuksen poliittisesta linjasta paljon merkityksellisemmin kuin SDP:n tai muiden vanhojen puolueiden linja. Keskusta kyllä olisi päässyt niillä ehdoilla mukaan hallitukseen, mutta katkeroiduttuaan vaalitappiosta, se heitti hanskat naulaan eikä halunnut kantaa vastuuta siitä, mihin tilaan se oli ajanut Suomen johtavana hallituspuolueena ollessaan.

Vuonna 2011 Perussuomalaiset neuvottelivat tosissaan hallituksen muodostamisesta yhdessä Kokoomuksen kanssa, mutta emme millään voineet tehdä myönnytystä siinä kaikkein keskeisimmässä asiassa, minkä tähden koko jytky syntyi: EU-maiden tukipakettipolitiikassa. Yleisen mielipiteen tähden SDP tiukensi linjaansa jo vaalitaiston aikana ja vaati vakuuksia, mutta käänsi takkinsa hallitukseen mentyään. Lopulta paljastettu, laittomasti salattu Kreikka-lainasopimus osoittikin, ettei mitään lainavakuuksia oltu saatu. En muista Keskustan edes koskaan kritisoineen “vakuusjärjestelyjä”. Soini totesi vasta, että tukipaketit ovat edelleen ainoa asia, mistä perussuomalaiset eivät voi tehdä kompromissia hallitusohjelmaan.

Ainahan Soinia moititaan. Ilokseni luin Soinin sanoneen kirjassaan “Peruspomo”, että hän on ottanut opiksi myös Vennamon virheistä. Sen vuoksi Perussuomalaisen puolue ei ole hajonnut kuten kävi SMP:lle Vennamon johtamisstrategian vuoksi. Lisäksi Perussuomalaisilla on takanaan SMP:tä laajempi aate, joka pitää perussuomalaisia kasassa, vaikka he hajoavatkin muutamassa asiassa, kuten ydinvoimaäänestyksessä, hetkeksi.

Siinä olen kuitenkin Heimo Linnan kanssa samaa mieltä, että suomalaisessa demokratiassa on jotain vikaa silloin, kun ainoasta kannatustaan nostavasta puolueesta ei tule hallituspuoluetta. Ehdotan ratkaisuksi kreikkalaista hallitusneuvottelumallia: Jos suurimman äänisaaliin saanut puolue ei kykene muodostamaan hallitusta kolmessa päivässä, neuvottelujen vetovastuu siirtyy toiseksi suurimmalle puolueelle. Jos tämäkään ei saa kolmessa päivässä hallitusta kasaan, vetovastuu siirtyy seuraavaksi suurimmalla puolueelle ja niin edelleen. Näin vältettäisiin kuukausia kestävät hallitusneuvottelut.

Mika Kivimaa (ps)
Toholampi

 

One thought on “Miten vältetään hallituksen muodostamiskriisi 2015?

  1. Mika Kivimaa Post author

    Timo Soini ei ollutkaan ottanut kunnolla opiksi Veikko Vennamon virheistä. Muutoinhan hän ei olisi johtanut puolueen eduskuntaryhmää hajaannukseen hallituskiiman vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.