Mika Kivimaa

Irtisanomissuojaa ei tarvitse höllentää

Sipilän keskustalainen hallitus pyrkii tekemään irtisanomisen yhä helpommaksi alle 20 henkilöä työllistäville yrityksille. En hyväksy hallituksen esityksen laajuutta enkä varsinkaan sen syyvalikoimaa.

Yrittäjälle on suuri riski palkata ensimmäinen ja toinen työntekijänsä, mutta palkattuaan yli kymmenen työntekijää, hänen luulisi jo oppineen, mitä pitää ottaa huomioon työntekijää valitessa. Rekrytoitaessa uutta työntekijää on oikeus käyttää soveltuvuustestejä, useamman kierroksen haastatteluja, vuokratyövoimaa, kuuden kuukauden koeaikaa, työkokeiluja, pitkäaikaistyöttömän palkkatukea tai rekrytointikoulutusta yhdessä TE-toimistojen kanssa. Lisäksi on mahdollisuus oppisopimuskoulutukseen, vuorotteluvapaaseen ja työharjoittelijoiden palkkaukseen määräajaksi. Keinovalikoima löytää sopivat työntekijät on hyvin runsas. Hyvin harvalla seulalla katsotaan myös erilaisia taloudellisia syitä, joiden vuoksi uusi työntekijä palkataan ensin määräaikaiseksi ja vasta sen jälkeen vakituiseksi, jos häneen ollaan tyytyväisiä.

Täten ollen katson, että irtisanomissuojaa ei ole syytä höllentää. Ennemminkin sitä pitäisi tiukentaa niissä yrityksissä, joissa on yli 250 työntekijää. Suurten yritysten irtisanoessa joukoittain työntekijöitään negatiivinen yhteiskunnallinen vaikutus on suurempi ja siksi sitä olisi syytä pyrkiä säätelemään. Yrittäjän riskiä voidaan vähentää ensisijaisesti lyhentämällä yrittäjän sairasvastuun aikaa työntekijän sairastuessa ja sairastellessa toistuvasti. Se, että työnantajalle annettaisiin yksinoikeus tulkita, mikä on epäasiallista käytöstä ja siksi irtisanomisperuste on vaarallista työntekijän oikeusturvalle ja siksi sellaista ei pidä hyväksyä.

Suurintaan mielestäni voitaisiin säätää niin, että jos työntekijä jättää tulematta töihin yli viiden päivän ajan peräkkäin ilmoittamatta syytä työnantajalle ja ilman että syynä on oma tai lapsen sairaus tai läheisen kuolema tai kidnappaus, hänet voitaisiin irtisanoa heti eikä se aiheuttaisi vain varoitusta, joita pitää nykyisen lainsäädännön mukaan olla kolme kirjallista ennen kuin irtisanominen on oikeutettua.

Suomessa irtisanominen laillisesti on verrattain helppoa kansainvälisesti katsoen. Eri mieltä oleminen jostain asiasta ei saa kelvata irtisanomissyyksi. Eikä se kelpaa syyksi ”työvoimapulaan”.

 

Mika Kivimaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.