Mika Kivimaa

Kiinalaisin ominaispiirtein

Monet lienevät kuulleen käsitteen ”sosialismi kiinalaisin ominaispiirtein”. Tämä käsite syntyi, kun Kiinan johtavat 70-luvulla vihdoin ymmärsivät, että talous ei kehity toivotusti, jos markkinoilta viedään oikeus määritellä kysynnän ja tarjonnan määriä. Yhdistetty keskusjohtoinen suunnitelmatalous ja vapaasti markkinaohjautuva tuotanto lienee paljolti sitä, mitä Suomen vasemmisto toivoisi toteutuvan myös Suomessa. Kiinalaisten ja suomalaisten sosialistien toteutustavat kuitenkin eroavat suuresti. Kiinalaiseen sosialismiin kuuluu muun muassa ammattiyhdistysliike ilman oikeutta neuvotella palkoista ja järjestää lakkoja. Siihen kuuluu myös kansallinen itsemääräämisoikeus ulkomaankaupan tullimaksujen suhteen.

Äskettäin kuulin, että tässä maassa esiintyy ”vapaaehtoistyötä kiinalaisin ominaispiirtein”. Missäpä sitä ei esiintyisi. Käsittääkseni normaaleissa työsuhteissa tilanne on Kiinassa kuitenkin paljon parempi kuin Japanissa. Japanissa maksetaan palkkaa kahdeksasta tunnista per päivä, mutta odotetaan työntekijän viettävän työpaikalla jopa yli 12 tuntia joka päivä. Kiinassa palkka on minimaalinen, mutta töistä pääsee jo iltapäivällä lähtemään kotiin.

Esimerkki ”yksityisyydestä kiinalaisin ominaispiirtein”: Sichuan maanjäristysalueen jälleenrakennusprojekteihin lahjoittaneiden ihmisten nimet, osoitteet ja lahjoitussumma julkaistiin korttelini portin pielessä olevassa lapussa. Mikäli lahjoittaja ei ollut tahtonut nimeään julkaistavan, julkaistiin ainoastaan lahjoitussumma ja osoite talon numeron ja rappukäytävän tarkkuudella. Perimmäinen tarkoitus asiassa lienee yhteisvastuullisuuden hengen edistäminen.

Esimerkkinä ”lehdistönvapaudesta kiinalaisin ominaispiirtein” voinen mainita viime marraskuussa tapahtuneesta uudesta elintarvikeskandaalista. Eräisiin juomiin oli lipsahtanut hiukan arsenikkia. Asiasta oltiin sen verran vähäsanaisia, ettei uutinen koskaan kiirinyt ulkomaille asti.

Viime vuoden loppupuolella tapahtunut kansalaiskeskustelu käsitteli ”kansalaiskasvatusta kiinalaisin ominaispiirtein”. Debatin ydin oli, onko arvokasta pelastaa kaksi koululaista hukkumasta, jos samalla hukkuu kolme yliopisto-opiskelijaa, jotka toimivat pelastajina. Näin kuitenkin oli jo tapahtunut.

Mika Kivimaa
Shanghai

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.