Mika Kivimaa

Kiinan hallintorakenteesta

Kiinassa on meneillään eräs sama trendi kuin Suomessa; Kunnista tulee kaupunkeja ja samaan aikaan pienistä kaupungeista tulee kaupunginosia. 50-luvun alussa 80-luvun alkuun kuntien määrä Kiinassa oli vähentynyt yli 100 000:lla ja silloin niitä oli vielä yli 85 000. Vuoteen 2001 mennessä kuntia oli enää alle 50 000 ja 2006 vuonna enää 41 030 kpl. Uudempia tilastoja en ole nähnyt. Koska Kiinassa on paljon enemmän ihmisiä kuin Suomessa, tästä vahvistuu valheeksi se poliittinen totuus, että olisi olemassa jokin kunnan ihanneväkiluku, jota pienemmät kunnat ovat haitaksi ”kehitykselle” tai ovat epätaloudellisia hallintoyksikköjä.

Huomasin aikaisemmin kutsuneeni väärin Kiinan provinsseja (engl. province) maakunniksi. Oikea nimitys onkin lääni. Väärä käsitykseni johtui osittain siitä, että suomalainen media kääntää länsimaisten tietotoimistojen välittämien uutisten sanan ”province” väärin maakunnaksi eikä lääniksi. Kiinassa on siis 29 lääniä, 4 lääninhallintotasoista suurkaupunkia, kaksi erikoistalousaluetta (Hong Kong ja Macao). Lääneistä (29) 5 on itsehallintoalueita ja yksi on Taiwan maakunta, jolla on oma erillinen hallinto, mutta joka (vastoin yleistä harhakäsitystä Suomessa) ei ole julistautunut itsenäiseksi. Läänien sisällä taas on lukemattomia maakuntia ja maakuntien sisällä kuntia ja kaupunkeja. Lääninhallintotasoisissa suurkaupungeissa maakuntaa vastaa suurkaupunkialue (kiin. 城区 chéngqü), joita Shanghaissa on 17. Tavallisen suurkaupungin hallintoalueeseen saattaa taas kuulua useampiakin maaseutumaisia maakuntia. Tällaiset maakunnat eivät pinta-alaltaan ole yleensä Päijät-Hämettä tai Kymenlaaksoa suurempia, mutta väestömäärältään ovat usein näitä suurempia.

Moitin tässä vielä vähän suomalaista tiedonvälitystä koskien Taiwania. Suomalainen media toistaa jatkuvasti ilmaisua ”Taiwan, jota Kiina pitää yhtenä maakuntanaan”. Tällä tavoin se välttää suoranaisen valehtelun, mutta silti välittää mielikuvaa, että Taiwan olisi itsenäinen valtio tai ainakin julistautunut itsenäiseksi. Näin ei kuitenkaan tosiasiassa ole. Tällaisen vuosikymmeniä jatkuneen propagandan vuoksi ei ole ihme, että lähes kaikki suomalaiset mieltävät Taiwanin omaksi valtiokseen. On Taiwanilla toki oma hallitus ja muut hallintorakenteet, mutta nämä hallitukset sanovat olevansa Kiinan tasavallan hallitus eikä ”Taiwanin valtion” hallitus. Kiinan tasavalta on se valtio, joka hallitsi – tosin hyvin epävakaissa oloissa – Kiinaa vuoden 1911 vallankumouksen jälkeen siihen asti, kunnes kiinalaiset kommunistit ottivat väkivalloin maan haltuunsa. Vuoden 1945 lokakuussa perustettiin Kiinan kansantasavalta ja sen joukot hallitsivat silloin jo lähes koko Kiinaa Taiwania, Hong Kongia, Macaota ja Tiibetiä lukuunottamatta. Nykypäivään mennessä näistä on kaikki muut paitsi Taiwan jo palautunut yhteisen Kiinan hallinnon alle.

Kaikki mannerkiinalaiset ja selvästi yli puolet taiwanilaista toivovat maansa yhdistyvän jonain päivävät yhdeksi Kiinaksi. Tämän ei vain uskota olevan mahdollista niin kauan kuin Mannerkiinassa ja Taiwanilla vallitsee hyvin erilaiset poliittiset yhteiskuntajärjestelmät.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.