Onko otsikon lause mielestäsi objektiivinen totuus? Vai sisältääkö se piiloviestintää? Lause on totta, mutta se ei ole objektiivinen totuus. Lause piilottaa sisälleen väitteen siitä, että näin ei silti oikeasti ole tai että tämä Suomen näkemys on vain poliittinen mielipide eikä…
Asioita, jotka ovat hyvin Kiinassa
Muutamia huomioita asioista, jotka ovat hyvin Kiinassa. Siis asiat, jotka paremmin Kiinassa kuin Suomessa: Junat ovat aikataulussa varmaankin paremmin kuin Suomessa. Vain kerran muistan junan saapuneen määräasemalle selvästi myöhässä. Lähtö ei ole koskaan myöhässä, koska junan täytyy seistä lähtöasemalla kauan…
Kiinan hallintorakenteesta
Kiinassa on meneillään eräs sama trendi kuin Suomessa; Kunnista tulee kaupunkeja ja samaan aikaan pienistä kaupungeista tulee kaupunginosia. 50-luvun alussa 80-luvun alkuun kuntien määrä Kiinassa oli vähentynyt yli 100 000:lla ja silloin niitä oli vielä yli 85 000. Vuoteen 2001…
Kiinan talouden kompastuskivi
Kiinassa tunnetaan termi ”sijoitussiirtolaisuus”. Tämä ei liity uudisasutukseen, vaan on yksi keino lähteä Kiinasta ja jäädä asumaan ulkomaille. Joillakin mailla on nimittäin maahanmuuttopolitiikassa kohta, jonka mukaan hakijalle myönnetään pysyvä oleskelulupa, jos hän tuo mukanaan huomattavan summan omaisuutta, olettavasti miljoonia. Virallinen…
Kiinan keisarinaikainen jähmettymä
Maatalous, teollisuus, kauppa, sosiaaliturvajärjestelmä, armeija, yleisimmät asumismuodot, ulkomaansuhteet, liikenne, luonnon puhtaus, uskonnonvapaus jne. Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana Kiinassa on muuttunut rajusti miltei kaikki. Olisi helpompi luetella ne asiat, mitkä eivät ole muuttuneet, kuin ne, jotka ovat muuttuneet. Yksi viimeisimmistä muuttumattomista…
Kiinalaisin ominaispiirtein
Monet lienevät kuulleen käsitteen ”sosialismi kiinalaisin ominaispiirtein”. Tämä käsite syntyi, kun Kiinan johtavat 70-luvulla vihdoin ymmärsivät, että talous ei kehity toivotusti, jos markkinoilta viedään oikeus määritellä kysynnän ja tarjonnan määriä. Yhdistetty keskusjohtoinen suunnitelmatalous ja vapaasti markkinaohjautuva tuotanto lienee paljolti sitä,…
Enspråkigt men multikulturellt?
Termen ”språkbad” får man använda i Finland endast för utbildningen som sker båda på svenska och finska. Så läste jag ur ”Kiina sanoin ja kuvin” tidskrift. Oj, det fick mig att skratta! Om en grundutbildning utföras ungefär halvt på finska…