Tornion Röyttän sataman pääluottamusmiehen alulle panema vuorokauden (11.6.) mittainen valtakunnallinen lakko oli mielestäni täysin kohtuuton ja epäreilu työtaistelutoimi. AKT ammattiliittoon kuuluvan Röyttän satamatyöläiset ry:n puheenjohtaja ja Tornion sataman pääluottamusmiehen saama kirje aiheutti venäläisalusta koskevan jo noin viikon kestäneen työsaartolakon laajentamisen AKT:n tukilakolla kaikkiin Suomen satamiin. On toissijaista maksettiinko kyseisellä venäläisaluksella Suomen Merimies-Unionin Suomen satamiin tulevilta laivoilta vaatimaa minimitason alittavaa tai ylittää palkkaa, sillä Röyttän satamatyöläiset ry:llä eikä edes AKT:llä ole merimiesten TES-asioissa neuvottelu- eikä valvontaoikeuksia. Siten ollen lakko oli selvästi laiton.
Tällainen paikallisen ongelman paisuttaminen on kohtuutonta ja törkeää toimintaa suomalaisia vientiyrityksiä kohtaan. Päivänkin mittainen satamalakko aiheuttaa miljoonien lisäkustannuksia satamayhtiöille ja sitä kautta niiden kautta tavaraa kuljettaville tuotantoyrityksille. Yksittäistä, ei-asianosaista suomalaista vientiyritystä ei saa rangaista siitä, että jos epäillään jonkun ulkomaalaisen varustamon käyttävän orjatyövoimaa. Ei kaikkia suomalaisia vientiyrityksiä voi vaatia kollektiiviseen vastuuseen yhdestä rikkomuksesta. Se on kertakaikkiaan kohtuutonta! Aivan yliampuvaa sosialismia.
Sitä paitsi venäläinen varustamo ei sittemmin julkaistussa kirjeessään uhkaillut pääluottamusmiehen koskemattomuutta. Se vain siteerasi suomalaista yhdistyslainsäädäntöä, jonka mukaan yhdistyksen toimihenkilö on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän on toimessaan tahallisesti tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhdistykselle. Koska lakko on laiton, varustamolla on periaatteellinen oikeus vaatia korvauksia lakon aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Satamatyöntekijäin yhdistyksellä tuskin olisi riittävästi varoja korvauksiin, joten ne jäisivät kuitenkin saamatta.
Niin työntekijä- kuin työnantajajärjestöjenkin pitäisi molempien pitää mielessä se, että vaikka itsellä olisi mikä ongelma tahansa, ei sen ratkaisemiseksi pidä tehdä mitään sellaista mikä vahingoittaa asianosattomia. Kun työntekijät pitävät paikallisesti yhtä, asiat voidaan kyllä ratkaista oikeudenmukaisesti. Lakkoilevien suomalaisten työntekijöiden korvaaminen ulkomaalaisilla työtekijöillä voidaan taas estää tiukentamalla keikkatyöläisten oikeutta maksaa verot kotimaahansa. ay-liikeen olisi parempi keskittyä vaatimaan tiukempia irtisanomissäädöksiä silloin, kun työ siirretään tuotannollisista syistä Suomesta ulkomaille.
Mika Kivimaa