Mika Kivimaa

Markkinatalouden mahdollisuuksia

J.P. kirjoitti (KP 1.2.2018) kapitalismin ongelmallisesta tulonjaosta. Hän, vaikka määritteleekin kapitalismin ja markkinatalouden eron aivan oikein, toteaa pessimistisesti ”…tuloerot pakostakin kasvavat”.

Suomen demokratiapohjainen markkinatalousyhteiskunta pystyy – niin halutessaan – ohjailemaan jopa yritysten tulonjakoa. Yksi esimerkki on Sipilän suunnittelema investointivaraus yhteisöverotuksessa. Tätä vähennysmallia voidaan jalostaa eteenpäin. Yksityisverotuksessa verovähennykset ovat normaali käytäntö, miksei niin voisi olla myös yritysverotuksessa? Valtio ei voi pakottaa yrityksiä jakamaan suurempaa osaa voitoistaan työntekijöille eivätkä työntekijäjärjestöt osaa sopia joustavista jakomalleista, joten tulee ryhtyä valtiolliseen ohjailuun. Siinä ei olisi kyse sosialismista, vaan vapaaehtoisesta toiminnan muutoksesta samaan tapaan kuin valtio ohjailee alkoholin myyntiä verotuksen avulla.

Mikäli yritystuloverotuksessa ei siirrytä kokonaan Viron-malliin, jossa verotetaan vain pois nostettavia voittoja, voidaan ottaa käyttöön verovähennykset investointien, työntekijäbonusten ja vientitoiminnan laajuuden perusteella. Yhteisöveron taso voitaisiin ensin nostaa kiinalaiselle tasolle 25 prosenttiin voitosta ja sen jälkeen asettaa periaatteet, joilla verovähennysten määrät laskettaisiin yrityksen työntekijöille maksamien tulosperusteisten bonusten, kotimaan investointien määrän sekä tuotteiden todellisen ulkomaan viennin osuuden perusteilla. En tiedä onko jokin edellä mainituista keinoista kiellettyjä EU:ssa, mutta ainakaan maailmankauppajärjestön WTO:n sääntöjä ne eivät riko. Näillä keinoin yrityksiä kannustettaisiin jakamaan voittoa muillekin kuin osakkeenomistajille, lisäämään investointeja Suomeen ja lisäämään vientiponnisteluja.

Pääoman pakoa Suomesta ei pidä pelätä yhteisöveron korotuksen vuoksi, koska investointivähennykset päinvastoin houkuttelevat sijoittamaan Suomeen. Tärkeää on, että Suomi verottaa riittävästi täällä syntyvää uutta tuottoa, joka työllistää suomalaisia. ”Vanhoihin pääomiin” ei yritysverotuksen taso vaikuta, vaan vain pääomatulojen verotuksella voidaan niitä ”kuihduttaa”. Sitä paitsi pääoman tuottoaste tuotantotoiminnassa on paljon enempi riippuvainen raaka-aineiden saatavuudesta, osaavasta työvoimasta, logistisesta sijainnista ja energian hinnasta kuin tuottojen veroasteesta.

 

Mika Kivimaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.