Maanantain 26.8.2013 valtuutonkokouksessa pääasiana oli kunnan talouden tasapainottamisohjelma 2013-2016. Valtuutetuilla jaettuun paperinippuun oli halventavasti kirjoitettu valmiiksi ”hyväksytty kv 26.8.2013 §”. Eipä sitä kuitenkaan ihan sellaisenaan hyväksytty.
Esitin säästösuunnitelmasta poistettavaksi maksuttaman koulukyytityksen lopettaminen 1-2-luokkalaisilta, joilla on yli kolmen kilometrin koulumatka. Annika Ollikainen kannatti ehdotustani. Äänestyksessä ehdotus sai 100 %:n kannatuksen kunnanvaltuutetuilta. Perustelut: Mielestäni yli kolmen kilometrin matka on hyvin raskas kulkea jalan joka päivä 1-2 luokkalaisilla lapsille. Koulumatkan pyöräily taas on joltain kohdin helposti vaaratilanteita aiheuttavaa. Koska on typerää alkaa arvioimaan kenelle matka olisi liikenteen kannalta liian vaarallinen ja kenelle ei, on fiksumpaa tarjota koulukuljetus kaikille 1-2 luokkalaisille, joilla koulumatka on yli kolme kilometriä. Säästö olisi ollut sitä paitsi vain nimellinen, koska koulubussit useimmissa tapauksissa joka tapauksessa ajavat näiden lasten kodin ohitse.
Lukiolaisten maksuton sen sijaan lopetetaan. Sellaista ei kuulemma ole myöskään naapurikunnissa, joten Toholammin lukio ei menettäne sen tähden naapukuntien opiskelijoita. Nyt kaikki toisen asteen opiskelijat ovat sitten yhtäläisessä asemassa eli joutuvat maksamaan koulukyydeistään. Tämä on tietysti ikävä lisäkulu vanhemmille.
Kunnan tuki Keski-Pohjanmaan konservatorion oppilasmaksuille säilyi kunnanhallituksen poistoehdotuksesta huolimatta. Mielestäni kaikki harrastukset ovat tärkeitä ja samanarvoisia. Koska Toholammin kunnalla ei ole varaa tukea muitakaan harrastuksia rahallisesti, ei ole oikein, että konservatorion musiikkioppilaat saavat tukea. Siksi kaikki perussuomalaisten valtuutetut – eli minä ja Alpo Sammalkangas – äänestimme maksutuen lopettamisen puolesta. Jotkut harrastukset ovat vaan kalliimpia kuin toiset. Se on kylmä totuus. Musiikki on hieno harrastus. Olisin ylpeä, jos minun poikani joskus isompana saisi soittaa Toholammin puhallinorkesterissa. Uskon, että se ei katoaisi konservatoriotuen lopettamisen myötä. Annetaanhan paljon orkesterin soitto-opetusta myös kansalaisopiston järjestämänä.
Kiinteistöverot tulevat myös hieman nousemaan säästöohjelman takia. Se harmittaa minua. Käsittääkseni kiinteistö ei nouse kuitenkaan vakituisten asuntojen osalta. Tuloveroprosentti nousee säästöohjelman mukaan 21,0 %:sta 21,5 %:iin. Mielestäni on parempi nostaa veroja kuin ottaa velkaa ja tehdä tappiota. Tämän ohella on tärkeää yrittää kehittää kuntaa niin, että syntyisi lisää verotuloja. Jännä, että veroprosentin nosto saatiin läpi näin hiljaisesti säästöpaketin yhtenä osana. Sitä ei tainnut kukaan valtuutettu edes kommentoida kokouksessa. Kaikkein suurimpana uhkana verotulokertymällä on Toholammin laskeva asukasmäärä. Mielestäni Toholammin Kehitys Oy on perustettu tarpeeseen ja sen on jo auttanut teollisten työpaikkojen syntymistä Toholammilla. Palvelutyöpaikkoja syntyy kyllä itsestään sitten jos kunnan asukkaiden määrää ja ostovoimaa saadaan kasvatettua. Jääkää siis asumaan Toholammille, vaikka kävisittekin töissä jollakin muulla paikkakunnalle!
Säästöohjelmaan sisältyvät päätökset eivät kuulemma olekaan välttämättä lopullisia päätöksiä, vaan varsinaiset sitovat päätökset verorahojen käytöstä tehdään vuoden 2014 budjetin hyväksynnän yhteydessä. Todennäköistä kuitenkin on, että budjetti hyväksytään pääpiirteittäin niin kuin säästöohjelma ohjeistaa, koska se on joka tapauksessa saavuttanut jo valtuutettujen enemmistön hyväksynnän.