Aikaisemmin maat ovat vain liittyneet EU:hun, pian on myös siitä eronneita maita. Illuusio ”ikuisesta unionista” on siis selvästi murtunut. EU:n eliitti on paniikissa. EU-komissio ja muun muassa Ranskan hallitus järjestää hätäkokouksen. Pääministeri Sipilä ja monet muut EU-johtajat vakuuttelevat, että tällaista äänestystä ei tule tapahtumaan meidän maassamme.
Mielestäni on todella mahtavaa, että Iso-Britannian kansa on päässyt päättämään kohtalostaan. Eroaikeen kannattaneet iloitsevat, mutta heistä valtaosa ei ole ääriliikkeiden tai Venäjän hallinon edustajia, kuten vihreiden Ville Niinistö luulee. Tärkeämpi huomio olisi EU:n vaarallisuus kansoja hajottavana toimijana. Voisiko Skotlanti olla EU:n jäsenenä, vaikkei Englanti ja Wales olisikaan, eroamatta Iso-Britanniasta? Onhan Grönlanti EU:n ulkopuolella, vaikka Tanska on EU:n jäsen.
Venäjä ei puuttunut Britannian kansanäänestykseen. Yhdysvaltain presidentti Obama sen sijaan kävi puhumassa EU-jäsenyyden puolesta. Mediassa pelotellaan Venäjän hyötyvän EU-erosta. Puolueellista, vai mitä? Suomalainen media – YLE etunenässä – vaikenee Brexitin kannattajan kommenteista ja tuo esiin EU-jäsenyyden puolesta äänestäneiden tuntemuksia. Puolueellista, vai mitä?
Fiksuimmat kommentoijat ovat todenneet brittien valinneen itsenäisyyden tien siitä huolimatta, että se ei ole todennäköisesti halvempi ratkaisu suhteiden ylläpitämiseen muiden EU-maiden ja maailman maiden kanssa. Ei sen vuoksi, etteivät britit ymmärtäisi sitä, että negatiivisiakin vaikutuksia tulee. Britannia ei tule olemaan alakynnessä neuvotteluissaan pääsystä Euroopan vapaakauppa-alueelle, elleivät EU-johtajat ala aivan varta vastena peloissaan tehdä Britanniasta negatiivista ennakkotapausta pelotellakseen muita EU-maita jättämästä unionia.
EU-intoilijat ovat järkyttyneitä ja pettyneitä, mutta tulevat käyttämään tilannetta kuitenkin perusteluna EU:n tiivistämisellä: Nyt, kun iso ”jarruvaltio” on poissa kuvioista, liittovaltiota voidaan tiivistää. Eliitti ei vakuutu EU:n menneen liian pitkällä arkielämän säätelyssä, vaan ratkaisu on sama kuin aina ennenkin EU-ongelmiin: Syvempi integraatio ratkaisee ongelmat. Itsepetos jatkuu ja jatkuu. Siksi EU-eliitti pitää syrjäyttää, kuten britit tekevät nyt ja kuten islantilaiset tekivät myös omassa kansanäänestyksessään. Nyt Islanti on vauraampi kuin Suomi.
Britannia ei ole jättämässä Eurooppaa eikä EU Britanniaa eristyksiin. Iso-Britannia ottaa vain ongelmat, joita EU ei kykene tai ei tahdo ratkaista, omiin käsiinsä ja voi alkaa oikeasti ratkaista niitä. Yhteistyö ei edellytä epädemokraattisuutta. Maailmantalous ei romahda eikä punta menetä merkitystään varantovaluuttana. Japanilaisten autotehtaat eivät karkaa Englannista EU-maihin. Brittiläisten tuotteiden vientikilpailukyky nousee punnan arvon laskun myötä.
Allekirjoita sinäkin kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-erosta. EU ei pysty ratkaisemaan Suomen työttömyys- tai turvallisuusongelmia. Suomi on itse aiheuttanut ne.
Taloudellisesti, Suomi säästäisi AINAKIN miljardi euroa vuodessa, jos se ei olisi EU:n jäsen. Britannian EU-eron jälkeen Suomi maksaa vuosittain jäsenmaksuja yli 2 miljardia euroa, joista noin puolet saadaan takaisin erilaisina tukina. Yhteistyösuhteista EU-maihin itsenäinen Suomi maksaisi suurintaan noin 0,85 miljardia (huom. propaganda uutisessa), joista osan saadaan takaisin erilaisina tukeina. Alle miljardilla eurollakin vuodessa voidaan todella hyvin paikata ne näennäiset ”turvallisuustakuut”, mitä EU nykyään Suomelle antaa. Itsenäisyys tulisi siis myös halvemmaksi. Mutta eihän talous ole tärkein asia, mikä elämään vaikuttaa?
Mika Kivimaa (ps)